Var kan du handla med kryptovaluta?

19 januar, 2022

Användningen av digitala betalmedel har blivit allt större på senare år och begreppet kryptovaluta är ett ständigt aktuellt ämne. Många väljer att på olika sätt använda kryptovalutor som Bitcoin, Ehtereum och LiteCoin för att handla på nätet.

Frågan är bara; var går det egentligen att använda kryptovaluta i samband med e-handel? Den här artikeln guidar dig i hur du kan använda erhållen kryptovaluta som finansiellt betalmedel.

Kryptovaluta på nätet

Den första digitala valutan lanserades 2009 och orsaken till dess ursprung var bland annat den omfattande finanskrisen året innan. Bitcoin var namnet på den första kryptovalutan och är än idag ledande i den digitala finansbranschen.

Sedan starten har dock kryptovalutornas användning varit begränsad då deras värde kan variera i hög grad, vilket gör det svårt att betala med. Det finns dock några konkreta områden där kryptovalutor har använts sedan fenomenets tidiga dagar. Bland dessa är särskilt valutahandel ett område där kryptovaluta tämligen tidigt började introduceras.

Även valutahandel eller finansiella sparaktiviteter har sedan uppstarten varit ett område där kryptovalutan har använts av vanliga privatpersoner. Det kan vara att köpa och sälja bitcoins eller annan digital valuta eller spara pengar i form av kryptovaluta. Till det sistnämnda väljer många att ta ett privatlån utan säkerhet eller ett så kallat sms lån till det initiala kapitalet.

Branscher med fokus på kryptovaluta

Även om kryptovaluta som bitcoin, Ethereum eller andra varianter blir allt mer standardiserade står vissa branscher i centrum. Ett av de främsta områden där du kan betala med kryptovaluta är den nätbaserade spelbranschen. Så kallade onlinecasinon eller bettingsidor där spelare har möjlighet att betala med bitcoin eller annan kryptovalutaenhet.

Faktum är att det idag finns spelbolag som primärt fokuserar just på kryptovaluta där sajtens upplägg helt baseras på exempelvis bitcoin. Tekniken på den här typen av spelsajter är avancerad och går hand i hand med andra moderna fenomen.

Inom IT och tech branschen finns också ett stort intresse för kryptovalutor där exempelvis många startups grundar sitt upplägg på bitcoin eller annan valuta. Ibland är det enbart som grund för den finansiella strukturen i företaget medan det andra gånger kan vara ett koncept baserat på kryptovaluta.

Kryptovaluta som betalmedel i framtiden

Det generella intresset för kryptovaluta har vuxit sig starkare i snabb takt både i Sverige och utomlands. Bitcoin har haft både uppgång och nedgång under det senaste året, vilket det talas mer om för varje ny händelse. Inte minst uppgångarna som på senare tid varit riktigt anmärkningsvärda sett till den procentuella värdeökningen.

Stora betaljättar från den «traditionella» världen så som MasterCard har också visat intresse för att på nya sätt introducera kryptovaluta i den vanliga betalprocessen. Det kan utan tvivel ses som ett bevis för kryptovalutans potentiella styrka i framtiden.

Avslutningsvis kan också privatpersoners intresse för börs och finanser nämnas som en anledning till att kryptovalutornas betydelse kommer att växa. Det finns en vilja att ta risker i högre grad än tidigare – det vill säga; chansen att tjäna pengar på kort tid!