Lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet er et litt komplisert og kjedelig navn på et av de mest spennende lånetypene som finnes. Lån uten sikkerhet er nemlig “fagnavnet” på forbrukslån, altså et lån hvor man ikke tar noe sikkerhet i en gjenstand eller eiendom. Det er nettopp derfor vi innledet artikkelen med at dette er en av de mest spennende lånetypene som finnes fordi du kan bruke det på hva du vil. Om du ønsker å låne penger til å kjøpe en bil, starte en bedrift eller reise på ferie. Når du låner penger uten sikkerhet, da kan du bruke pengene på hva enn du vil. Bankene stiller ingen spørsmål til hva du bruker pengene på.

Dessverre har det blitt en jungel av tilbydere på lån uten sikkerhet og det kan være veldig vanskelig å finne det beste lånetilbudet. Derfor har vi i BesteForbrukslån.com laget den komplette guiden for deg som ønsker å låne penger helt uten sikkerhet.

Hva er lån uten sikkerhet?

Vi har vært inne på det i innledningen men lån uten sikkerhet er en form for forbrukslån. Det betyr at man ikke trenger å gi banken pant for å få lånet utbetalt. Det finnes i hovedsak 3 forskjellige typer lån uten sikkerhet:

Forbrukslån

Et forbrukslån er en type lån som man bruker til forbruk. De aller fleste bankene tilbyr et forbrukslånsprodukt. Det tilbys normalt opp til 500 000,- og med maksimalt 5 års nedbetalingstid. Rente fra 7 % og helt opp til over 30%.

Refinansiering

Refinansiering er en form for lån uten sikkerhet når man samler opp smålån, kredittkort og andre forbrukslån i et lån. Det er ikke alle bankene som tilbyr refinansiering men de som gjør det, tilbyr opp til 500 000,- med opptil 15 år i nedbetalingstid. Rente fra 5,99 % og helt opp til 30 %..

Kredittkort

Flere vil nok hevde at kredittkort ikke er et lån uten sikkerhet, men de siste årene har skillet mellom kredittkort og forbrukslån blitt mye mindre. Derfor velger vi å legge dette under oversikten til lån uten sikkerhet. Renten på kredittkort starter gjerne på rundt 16 %, men hvis man bruker dette som et forbrukslån så vil den være betydelig høyere.

Selv om disse tre typene lån kan virke veldig forskjellig så er de alle sammen lån uten sikkerhet. I tillegg til disse så kan man inkludere kreditter man får av aktører som Klarna, Afterpay og lignende.

Hvem kan få lån uten sikkerhet?

For å få lån uten sikkerhet så må man oppfylle noen ganske enkle krav:

  • Tjene over 200 000,-
  • Ingen betalingsanmerkninger
  • Du kan ikke gå på sykepenger

Hvis du oppfyller disse kravene så har du en reell sjanse for å få lån uten sikkerhet, men det er ikke garantert. Dersom du tjener under 300 000,- vil det kunne være vanskelig å få et lån med gode betingelser. Hvis du tjener over 400 000,- så har du gode sjanser til å låne både lite og stort.

Hva bestemmer hvilken betingelse man får på lånet sitt?

Bankene tar en kredittsjekk før de eventuelt innvilger lån til deg. I tillegg til denne så oppgir du en del informasjon når du søker om lån. Denne informasjonen kombinert med ønsket lånebeløp og nedbetalingstiden avgjør betingelsene i lånetilbudet de presenterer for deg.

Dette kaller banken for en kredittscore, det er en slags algoritme som vurderer risikoen på en kunde. Basert på denne risikoen så priser banken en rente til deg. Disse modellene kan variere veldig mellom bankene. DNB som sitter på utrolig mye data vil mest sannsynlig kunne gjøre en mye bedre kredittvurdering enn MyBank som er en relativ fersk bank.

I løpet av kort tid så er gjeldsregisteret en realitet i Norge. Da får bankene mer informasjon om din gjeld som de kan vurdere sammen med informasjonen du oppgir. Dette kan gjøre at bankene enklere kan avstå fra kunder og tilby bedre betingelser til de som ser OK ut.

Hvor mye kan man låne?

Når man skal låne uten sikkerhet så kan man låne opp til 600 000,- men de aller fleste steder har en maksimal grense på 500 000,-. Selv om du har søkt om 500 000,-så er det ikke sikkert at banken innvilger deg dette, de kan innvilge mindre. Spesielt etter at Finanstilsynet skjerpet kravene til bankene så har det blitt vanskeligere å få innvilget store forbrukslån.

Hvor mye du får avhenger av kredittsjekken og vurderingen banken gjør av deg. Hvor mye du får innvilget kan derfor variere stort fra bank til bank.

Hva kan man låne til?

Du kan låne penger til absolutt hva du vil, det er den store fordelen med lån uten sikkerhet. Du låner pengene og står helt fritt til å bestemme over disse selv. Hvis man låner penger til bil eller båt så kan enkelte banker tilby bedre betingelser så da kan det være greit å informere banken.

Hvor bør man søke om lån uten sikkerhet?

Det er i dag utrolig mange tilbydere av lån uten sikkerhet. Du kan velge å søke direkte i en bank eller du kan bruke en låneformidler/agent. Fordelen med å bruke en låneformidler er at man kan søke i flere banker samtidig. Det kan være veldig kjekt hvis man ønsker å sammenligne lånetilbud på rente eller lånebeløp. Vi anbefaler at du gjerne søker hos 2 agenter samtidig, på den måten så kan du alltid sikre deg det beste lånetilbudet.

Vi har samlet de beste tilbyderne av lån uten sikkerhet i en oversikt. Hvis du velger en aktør fra vår liste så kan du være helt sikker på at de er trygge og ansvarlige. Det finnes veldig mange useriøse aktører der ute og trår man feil så kan man får en veldig kostbar lærepenge.

Kan jeg ha flere lån?

Selvfølgelig, veldig mange har flere lån i dag. Hvis du har mange lån på mindre summer så kan du vurdere en refinansiering uten sikkerhet. Det betyr at du samler hele din usikrede gjeld i et lån uten sikkerhet. Hvis du ønsker å ha flere lån så lar bankene deg selvfølgelig ha det så lenge du betjener disse.

Hvis du har flere lån så er det veldig viktig at du er ærlig med banken om disse når du søker om et nytt lån. Hvis du prøver å skjule det så kan du risikere å få avslag på lån hvis de avdekker det og hvis du skulle få problemer i etterkant så kan du bli anmeldt.

Hvordan kan jeg søke om lån uten sikkerhet?

Det er heldigvis ikke vanskelig å søke om lån uten sikkerhet, det er veldig enkelt. Bruk listen vi har laget over de beste tilbyderne på lån. Velg de aktørene du ønsker å søke hos og deretter så fyller du ut skjema de har. De aller fleste stedene etterspør omtrent den samme informasjonen. Hvis du har valgt en agent (som vi anbefaler) så må du la agenten hente inn tilbud fra bankene. Du vil mest sannsynlig få noen tilbud med en gang, men vi anbefaler deg å vente litt med å bestemme deg. Noen av bankene som har manuelle prosesser har veldig gode betingelser, lånet blir ikke utbetalt noe raskere uansett.

Når du har fått alle lånetilbudene foran deg så kan du sette i gang å sammenligne disse opp mot hverandre. Husk å ikke bare se på månedsbeløp, se på rente og nedbetalingstiden. Deretter velger du hvilket lånetilbud du ønsker. Når det er gjort så vil banken sende deg en egen metode for å signere lånetilbudet.

Noen banker vil be om dokumentasjon, men de aller fleste banker vil hente ut alt de trenger av informasjon automatisk. Hvis du ikke får beskjed om å sende inn noe, så trenger du ikke å tenke på det. Banken vil utbetale lånet dersom de ikke finner noen avvik som de enten avslår din søknad for eller ber om mer informasjon.

Er det dumt å låne penger uten sikkerhet?

Det er mange som mener at forbrukslån eller lån uten sikkerhet er så mye dummere enn alle andre typer lån. Det er ikke realiteten, det finnes utrolig mange gode grunner for å låne og det er opp til deg hvordan du vil bruke dine penger. Det spiller ingen rolle hva andre mener om hva du gjør eller hvordan du bruke dine penger.

Om det er dumt å låne penger kommer helt an på hva låneformålet ditt er. Hvis du skal låne penger for å starte egen bedrift, realisere en drøm eller pusse opp en hytte. Ingen av de tingene er dumme eller noe negativt. Det som er viktig er at du har råd til å betjene lånet og at du klarer det over tid.

Det anbefales ikke å låne penger til levekostnader med mindre du holder på å starte noe eget eller lignende. Grunnen til det er at man kan ikke låne penger over tid og det vil være enkelt å legge til seg noen dårlige vaner som kan være vanskelig å bli kvitt.

Hvordan finne det beste lånet?

Du har allerede gjort halve jobben ved å komme hit til BesteForbrukslån.com. Vi anbefaler at du bruker en eller flere agenter for å finne det beste forbrukslånet til deg. Deretter så sammenligner du lånetilbudene fra disse og velger det beste lånetilbudet.

Hvis du virkelig ønsker gode lånetilbud så kan du prøve å “lure” banken. Det er helt lovlig og det handler om å bruke det “åpenbare systemet” mot banken. Hvis du søker om maksimalt lånebeløp og velger maksimalt med nedbetalingstid så kommer du til å få de beste betingelsene som overhodet mulig.

Avslag på lån?

Hvis du har fått avslag på lån uten sikkerhet så ikke fortvil. 7/10 får avslag og det kan være utrolig mange grunner til at man får avslag. Det første tipset er å søke om lån flere steder, bruk gjerne en agent eller flere. Hvis du fortsatt skulle få avslag så er det mest sannsynlig på grunn av:

  • Betalingsanmerkning
  • Høy totalgjeld
  • Dårlig historikk

Det er viktig å huske på at banken sier ikke nei for å være slem eller fordi de ikke har lyst til å låne penger til deg. Banken sier som regel nei fordi de anser det som svært sannsynlig for at de taper penger på deg. Banken kan også si nei hvis du overgår 5x inntektskravet fra Finanstilsynet.

Tenk på dette før du tar opp et forbrukslån

Før du signerer på et forbrukslån så bør du tenke igjennom økonomien. Et forbrukslån kan påvirke livet ditt negativt hvis du ikke klarer å betjene det eller om du må ta fra andre viktige poster i budsjettet. Om du planlegger å få barn, kjøpe hus, hytte eller bil så vit at avgjørelsen du tar kan påvirke livet ditt betraktelig.

Hvis du har tenkt igjennom dette og kommet frem til at et lån passer for deg så skal du ikke bry deg om hva andre tenker om det. Da bør du bare signere lånet og realisere de planene du har!