Oppussingslån

Alle som eier en bolig eller leilighet må mest sannsynlig igjennom minst en oppussing. Uansett om du gjør oppussingen selv eller bruker noen profesjonelle så renner pengene ofte ut. Det er veldig vanlig å finansiere oppussingen med penger man har lånt i banken. Årsaken til at mange låner penger til å pusse opp er at man øker verdien på boligen. De siste årene har det vært en boligfest i Norge og det har gjort at man stort sett har fått pengene igjen når man selger.

Veldig mange pusser opp boligen sin for å få høyest mulig pris og de regner med å få igjen investeringen når boligen blir solgt. Noen pusser selvfølgelig opp boligen sin for å få en finere plass å bo, helt uten forventninger om å få noe igjen for det.

I følge en rapport fra Prognosesenteret i 2017 så brukte nordmenn over 76 milliarder på oppussing av hytter og hus. Det er usikkert hvor mye av dette som faktisk er lånt, men store deler av denne oppussingen er garantert lånefinansiert.

Hvordan kan jeg låne penger til oppussing?

Det finnes i hovedsak to forskjellige typer lån du kan benytte deg av når du skal pusse opp. Du kan låne penger med sikkerhet i boligen din eller du kan låne penger uten sikkerhet. Dette er to helt forskjellige typer lån som begge har sine fordeler og ulemper.

Hvis du skal låne penger til å pusse opp med sikkerhet i boligen din så må du søke om lån i banken du har boliglånet ditt i. Du må da øke dette, banken kaller dette en refinansiering. For å kunne få en søknad om refinansiering godkjent så må du ha nedbetalt en del av boliglånet. Finanstilsynet har bestemt at man må ha 15 % i egenkapital selv. I tillegg så må banken regne ut verdien på boligen din og at du har nok sikkerhet i den. Refinansieringen må tinglyses og det tar gjerne en uke fra du søker til banken har betalt ut lånet.

Dersom du ikke har ledig verdi i boligen så kan du søke om lån uten sikkerhet. Et lån uten sikkerhet er det samme som et forbrukslån. Det er veldig enkelt å søke om lån uten sikkerhet, du trenger bare å fylle ut en søknad. Vi anbefaler at du bruker en agent for å sende inn søknaden din til så mange banker som mulig. For å få lånet utbetalt så trenger du kun å signere med BANK-ID. Prosessen er veldig rask og det går normalt kun noen få dager før du har penger på konto.

Det er ingen fasit på hvilken låneform som er best, men lån med sikkerhet har en bedre rente enn forbrukslån. Samtidig så har boliglånet lenger nedbetalingstid enn et forbrukslån, det betyr at lånet kan koste mer enn et forbrukslån. Hvis du låner med sikkerhet i boligen din så kommer du til å ha et lavere månedsbeløp enn på et forbrukslån. Forbrukslån har 5 års maksimal nedbetalingstid og vil derfor ha høyere månedsbeløp.

Hvem kan få oppussingslån uten sikkerhet?

For å kunne søke om et lån til oppussing må du være:

  • Over 20 år
  • Ha over 230000,- i skattepliktig inntekt
  • Norsk statsborger

Hvor mye kan jeg få i oppussingslån?

Når du søker om lån med sikkerhet i boligen din, så er det sikkerheten du har som setter begrensningen på hvor mye du kan låne. Som nevnt så må man ha 15% i egenkapital, alt over dette kan du låne hvis banken mener du kan betjene dette. Det betyr at det ikke er noe tak for hvor mye du kan låne, det kommer an på din sikkerhet og hvordan din betjeningsevne er.

Forbrukslån er en mye mer fleksibel måte å låne penger til oppussing men det er en stor begrensning.  Du kan låne maksimalt 600 000,- og maksimalt 500 000,-. Til gjengjeld så trenger du ikke å sette noe sikkerhet for lånet og prosessen er mye enklere.

Hva er renten på oppussingslån?

Hvis du låner penger med sikkerhet i boligen, da vil du få renten du har på boliglånet du har i dag. I enkelte tilfeller så vil man få en høyere rente på hele boliglånet dersom sikkerheten du stiller er mindre. Med dagens rente så vil du få en rente som ligger mellom 2 og 3%.

På lån uten sikkerhet så er renten høyere, her ligger renten på mellom 7 og 20 %. Hvilken rente du får avhenger av hvilken risiko banken anser deg som. Det vanlige er å få en rente mellom 10 og 13%.

Hvordan låner jeg penger til oppussing uten sikkerhet?

Det er blitt utrolig mange tilbydere av forbrukslån de siste årene og det kan være vanskelig å navigere seg til riktig tilbyder. Derfor har vi i BesteForbrukslån.com laget en utrolig fin guide til deg som du kan bruke for å finne riktig tilbyder. Vi anbefaler at du bruker en eller to låneagenter når du søker om lån, da er sikret et lånetilbud med de beste betingelsene.

Når du har fylt ut søknaden tar det vanligvis 10-20 minutter til du har fått svar fra alle aktørene. Deretter så må du velge det lånetilbudet som passer deg best. Når du har aktivert et lånetilbud vil banken sende deg en signeringsmulighet. Etter at lånet er signert så vil banken begynne en verifiseringsprosess på informasjonen du har oppgitt. Dersom alt er i orden så vil pengene legges til ubetalt. Hele denne prosessen er gjort på 1 dag i de aller fleste bankene.

Enkelte banker kan be deg om mer informasjon eller kopier av lønnsslipper. De aller fleste henter dette automatisk men det kan være spesielle forhold som gjør at de etterspør dette.

Lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet?

Det er mange fordeler og ulemper ved et lån uten sikkerhet. Hvis du skal låne penger for å pusse opp og kassere inn en “gevinst” ved et salg senere så passer forbrukslån best. Det samme gjelder hvis du ønsker å pusse opp og betale ned pengene du bruker på oppussingen raskt. Forbrukslån er den raskeste måten og en svært effektiv måte å finansiere oppussingen.

Hvis du planlegger å pusse opp din bolig fordi du du ønsker å oppgradere og ønsker å betale ned oppussingen over tid. Da kan det være lurt å søke om et lån med sikkerhet i boligen. Selv om renten er lavere på et boliglån så kan det at man betaler ned gjelden over lenger tid gjøre at dette ikke nødvendigvis er det billigste alternativet. For mange så er det ikke så viktig at det totalt sett er billig, men at det er billigere på månedlig basis.

Hvilken type lån som er best er det ikke noe fasitsvar på. Det er mange faktorer som gjør at hver situasjon er forskjellig. I veldig mange tilfeller så kan et lån uten sikkerhet være den beste løsningen fordi det går raskt og man kan styre nedbetalingen selv.

Uansett hvilken type lån du skal ha, tenk over hva du låner penger til. Boligmarkedet har gått konstant oppover over flere år, flere forventer at det kan komme en nedgang i prisen på boliger. Hvis man da har investert mye i en oppussing så kan det være katastrofalt. Du kan risikere å “pusse” bort pengene dine og det er ikke noe god følelse. Gjør derfor grundige undersøkelser på markedet og unngå impulsive handlinger.