Hyttelån

Hyttelivet er en stor del av norsk kultur og de aller fleste nordmenn drømmer om å ha en egen hytte. Veldig mange velger å realisere hyttedrømmen, i 2017 så var det registrert over 400 000 fritidseiendommer i Norge. Antallet fritidsboliger stiger hvert år og det er en voldsom utbygging av sentrale fjellområder. Etterspørselen etter hytter er skyhøy og de neste 3 årene så er det ventet en prisvekst på over 7%.

Flere av de som eier en fritidseiendom i Norge har arvet den, men det er veldig mange som velger å låne penger til å kjøpe hytte. De aller fleste store bankene tilbyr nå lån til fritidsbolig eller hyttelån som vi kaller det. Når man skal kjøpe hytte så har man flere måter man kan finansiere den på. Det kan være vanskelig å få lån til en hytte. Noen ganger mangler man egenkapital, andre ganger liker ikke banken objektet og noen ganger får man avslag. Vi har derfor laget en guide til deg som ønsker å kjøpe hytte og låne penger til å finansiere den.

Hyttelån

Et tradisjonelt hyttelån eller lån til fritidsbolig er en type lån som alle de store bankene tilbyr. Her får du en litt høyere rente enn du har på boliglånet ditt. De fleste bankene krever 20 % av egenkapital men de kan i enkelte tilfeller senke den 15%. Til forskjell fra boliglån så er ikke fritidslån like automatisert, man må derfor regne med at en prosess med vanlig hyttelån tar tid. Det tar gjerne 5-7 dager fra man søker til man har alt klart til å kjøpe hytte.

Om man skal dra på visninger på hytter i et område hvor det er kamp om hyttene så anbefales det å ha et lånebevis i orden. Dersom man har fått innvilget et hyttelån så er det ekstremt viktig at man får objektet godkjent av en bank før man legger inn budet.

Lån til hytte med sikkerhet i bolig

Hvis du har en bolig som du har betalt ned på i noen år og fått litt verdistigning så kan du ha nok sikkerhet til å kjøpe deg en hytte. Da må man søke om å øke boliglånet, dette kalles for en refinansiering. Før banken kan godkjenne en søknad om refinansiering så må de sjekke verdien på boligen din, betjeningsevnen din og se på objektet du ønsker å kjøpe.

Veldig mange kombinerer et hyttelån med en refinansiering av boliglånet. Det betyr at man bruker sin primærbolig som sikkerhet og låner resten i et vanlig hyttelån.

Lån til hytte uten sikkerhet

For alle hytter under 500 000,- så kan man låne penger uten sikkerhet for å finansiere den. Renten er selvfølgelig høyere enn på tradisjonelle lån, men noen ganger har man ikke noe alternativ. Ofte så er hytter under 500 000,- vanskelig å omsette og det kan derfor være at banker ikke ønsker å tilby et tradisjonelt lån. Det samme kan skje hvis hytta ikke er i god stand eller har en veldig vond takst.

De aller fleste hytter kan bli belånt, men man må finne riktig bank og det tar tid. Derfor kan et forbrukslån være en god måte å finansiere hytta midlertidig på. Vi anbefaler at man alltid tar kontakt med nærmeste bank til hytta. De kjenner området godt og kan være behjelpelig med et hyttelån, men dette er ofte en prosess som tar tid. Lokalbanker ønsker gjerne å treffe deg og få et inntrykk av deg før de gir ut lån. Dette harmonerer dårlig hvis man har vært på visning hvor det var mange og man ønsker å kjøpe hytta, da kan et forbrukslån være riktig løsning.

Hvem kan få hyttelån?

For å få hyttelån så må du ha en ryddig økonomi og du må penger “til overs” som du kan bruke til å betale for hytta. Du må være over 20 år og ha en god inntekt. Man kan selvfølgelig ikke ha betalingsanmerkninger eller inkasso.

Hvor kan jeg få hyttelån uten sikkerhet?

Det finnes i dag utrolig mange tilbydere av forbrukslån, vi har laget en oversikt over tilbydere som er seriøse og som tilbyr konkurransedyktige betingelser. Vi anbefaler at du bruker en agent eller to for å være sikker på at du får konkurransedyktige betingelser. Agenten sender inn søknaden din til flere banker og innhenter det beste tilbudet til deg.

Etter rundt 15 minutter vil søknaden din være ferdigbehandlet, du velger det beste lånetilbudet. Når du har valgt lånetilbud vil banken du valgte sende deg en lenke hvor du kan signere lånepapirene med BANK ID. Når banken har mottatt din signatur så vil de verifisere informasjonen du har oppgitt og utbetale lånet hvis alt stemmer.

Hvor mye koster det å låne penger til hytte?

Hvis du tar opp et ordinært hyttelån så er renta rundt 3 % med dagens rentekurs, i tillegg så tar de et saftig etableringsgebyr når du får utbetalt lånet. Hvis du låner med sikkerhet i boligen så er det renten du har på boliglånet ditt som gjelder.

Prisene på lån uten sikkerhet varierer mer enn de gjør på de andre typene lån. Det er fordi banken ikke tar noe sikkerhet og priser lånet etter hvor mye risiko du er. Renta ligger vanligvis mellom 10 og 15 %.

Er det vanskelig å få hyttelån?

Det er ikke vanskelig å få hyttelån, men man må ha penger til å kunne betjene hyttelånet. I tillegg så må man ha betjeningsevne og holde seg innenfor gjeldsgraden Finanstilsynet har pålagt bankene. Det er ikke vanskelig eller lett, det er mer et spørsmål om man ha råd til å kjøpe en hytte.

Dette må du huske på når du skal kjøpe hytte

Uansett hvordan du skal finansiere hytta så er det viktig at du ikke kjøper “hytta i sekken”. Derfor har vi laget noen råd til deg:

  1. Dra alltid på visning før du kjøper hytte
  2. Hvis hytta ligger på festetomt, sjekk når avtalen utløper
  3. Sjekk kommunale kostnader før du kjøper hytte
  4. Ta alltid en sjekk på reguleringsplanen for området hytta ligger i
  5. Les alltid taksten nøye og gjerne få en vurdering fra en fagperson

En hytte er ikke bare et fristed, det er et sted du skal vedlikeholde. En gammel hytte trenger normalt mer vedlikehold enn ditt eget hus. Ta derfor alltid en vurdering på hvor mye tid og ressurser du har før du kjøper en hytte.