Billån uten sikkerhet

Billån er naturligvis blant de vanligste lånene i Norge, og i hovedsak finnes det to lånetyper. Du kan ta et billån uten sikkerhet og uten egenkapital, eller du kan ta et billån hvor du stiller selve bilen som sikkerhet samt betaler en egenkapital.

Bilen er for noen en måte å uttrykke seg på, for andre så er den en verditransport av familie og for andre så er den et leketøy. En bil betyr mye for alle og på mange forskjellige måter. Det er derfor ikke rart at mange velger å låne penger for å få råd til drømmebilen eller den tryggeste bilen.

Et billån uten sikkerhet er en form for forbrukslån. Det betyr at banken ikke tar pant i bilen din når du får lånet utbetalt. Flere banker tilbyr spesielle betingelser på forbrukslån som skal brukes til bil eller båt.

Veldig mange tror at et billån er mye bedre enn et forbrukslån. Det er selvfølgelig det banken vil at du skal tro, men det er langt fra sannheten. Hvis du har egenkapital kan du få et billån som ligger på mellom 5 og 6% effektiv rente. Det er det ingen aktører innen forbrukslån som kan tilby. Hvis du ikke har egenkapital, så kan renten på billånet ditt være opp til 9%, da kan det være at et billån uten sikkerhet er bedre for deg.

Den eneste måten å finne ut hvor mye du kan få i billån uten sikkerhet er å søke. BesteForbrukslån.com er oppriktig opptatt av å kunne tilby deg de beste låneproduktene som finnes på markedet. Vi markedsfører kun aktører som er seriøse, trygge og som vi er sikre på bryr seg om deg som kunde.

Nedenfor har vi laget en guide til deg som vurderer å låne penger til bil og da spesielt billån uten sikkerhet. I tillegg så har vi inkludert litt generelle råd til deg som skal ut å kjøpe bil.

Billån uten egenkapital

Når du søker om et ordinært billån så ønsker banken gjerne at du kan stille med egenkapital. Grunnen til det er at hvis du stiller med sikkerhet, da reduserer du bankens risiko. Om du ikke har egenkapital så kan renten på billånet bli høyere. Et billån med sikkerhet, men uten egenkapital, er ikke mye billigere enn et lån uten sikkerhet. Det er nettopp dette som er fordelen med et billån uten sikkerhet; du trenger ikke noe egenkapital i det hele tatt.

Hvis du likevel har egenkapital men av ulike årsaker ikke ønsker et vanlig billån, så kan du bare betale det inn på bilen selv. Dermed har du satt din egen egenkapital og du styrer lånet helt selv.

Hva skiller et lån med sikkerhet fra et lån uten sikkerhet?

Den store forskjellen på disse lånene er at i et lån med sikkerhet så tar banken pant i bilen. Det betyr at de faktisk eier bilen, helt til bilen er betalt ned. Når du tar opp et lån uten sikkerhet så tar banken ikke noe sikkerhet i bilen og du eier bilen. Det betyr at du ikke kan selge bilen når du vil da må banken ha betalt tilbake billånet først, først da blir pantet fjernet.

Når vil det lønne seg med et billån uten sikkerhet?

Det er mange grunner til at man kanskje ikke ønsker å ta opp et vanlig billån. Nedenfor har vi listet opp noen av fordelene eller årsakene til at et lån uten sikkerhet kan passe bedre:

  1. Hvis du planlegger å kjøpe og selge bilen fort. Da kan et forbrukslån spare deg for mye tid og papirarbeid.
  2. Dersom du ikke har egenkapital og må finansiere bilen 100%
  3. Banken må ikke godkjenne bilen først
  4. Ingen krav til kaskoforsikring

Hvis man skal oppsummere fordelene rundt billån uten sikkerhet så må fleksibilitet være nøkkelordet. Du bestemmer selv hvilken bil du skal kjøpe, prisen du kan betale og du kan selge den når du vil selg. Det gir deg rett og slett frihet.

Hvor mye kan jeg få i billån uten sikkerhet?

Du kan låne fra 25000,- og helt opp til 600 000,-. Hvor stort lån du får avhenger av hvordan banken vurderer din betjeningsevne og økonomi.

Hvordan vurderer banken min søknad om billån?

Banken vurderer din søknad basert på den informasjonen du oppgir og informasjonen de innhenter på en kredittsjekk. Her ser de på flere faktorer som hvor mye gjeld du har, hvor mange barn du har og hvor du bor. Man kaller det en kredittscore og basert på scoringen så avgjør den om du kan få lån, hvor mye du kan få i lån og til hvilke betingelser.

Det er verdt å merke seg at banken kontrollsjekker informasjonen du oppgir med lønnsslipper, skattemelding og snart et gjeldsregister. Det vil derfor aldri lønne seg å være uærlig i en lånesøknad.

Må jeg sende inn papirer på bilen til banken?

Nei det er en av de store fordelene med et billån uten sikkerhet, du slipper å tenke på alt som har med kontrakter og forsikring å gjøre. Alt du trenger å gjøre er å følge banken sine instruksjoner og få lånet utbetalt. Du overfører selv pengene til selger av bil og banken vil ikke være et forsinkende mellomledd her.

Det banken kan spørre deg om er en kopi av siste skattemelding og en kopi av dine siste lønnsutbetalinger. Nå henter de aller fleste bankene ut denne informasjonen automatisk så det vil ikke gjelde alle.

Hvem kan få billån uten sikkerhet?

I hovedsak så kan alle over 18 år søke om et billån uten sikkerhet. Det er ikke veldig mange banker som tilbyr lån uten sikkerhet til de under 20, men det er noen. Man bør tjene over 230 000,- i fast inntekt for å ha en sjanse til å få lån. Denne inntekten må være fast som lønn, pensjon eller trygd. Hvis du er sykemeldt så vil du ikke få lån uten sikkerhet. Grunnen til at du ikke får lån når du er sykemeldt er fordi banken ikke anser inntekten din som “fast”.

Hvor lang nedbetalingstid får jeg?

Nedbetalingstiden er etter nye regler fra Finanstilsynet maksimalt 5 år. Før så var det faktisk 5 år lenger nedbetalingstid på forbrukslån enn på ordinære billån.

Hvordan få det beste lånet uten sikkerhet?

For å få de beste betingelsene så må man saumfare markedet etter de beste betingelsene. Det finnes i dag over 18 banker som spesialiserer seg på lån uten sikkerhet. Hvis du skulle søke hos alle disse på egen hånd så vil det tatt en arbeidsdag. Derfor er det veldig fint at det finnes agenter som kan gjøre hele denne jobben for deg.

Det vi anbefaler er at du søker hos minst en agent før du velger et lånetilbud. På den måten så er du sikker på at du får et lånetilbud med konkurransedyktige betingelser.

Hva er enklest å få godkjent?

Det handler i hovedsak ikke om vanskelighetsgrad når man søker om lån, det handler om at banken skal vurdere om du har råd til lånet. Et lån med sikkerhet gir banken mer sikkerhet enn et lån uten sikkerhet. Når du tar opp et ordinært billån så får banken et dokument som kalles pant, det betyr at hvis du ikke betaler lånet ditt så kan de komme å ta bilen din. Når du søker om et lån uten sikkerhet så kan ikke de hente ut noe annet enn verdiene du har, selv det er en vanskelig jobb.

Banken vil gjerne at du har egenkapital når du søker om et ordinært billån. Dette gjør at banken tar mindre risiko. Det er grunnen til at banken kan innvilge deg litt mer når de tar sikkerhet i bilen enn på et ordinært forbrukslån, men det er ikke enklere. Banken gjør de samme undersøkelsene og vurderingene på begge typer lån, men det er ikke enklere.

Er leasing et godt alternativ til lån?

De siste årene har det vært en ekstrem vekst i antall leasing kontrakter i Norge. Det er derfor du ser så utrolig mange fine biler på veiene i Norge i dag. De aller fleste hadde ikke fått et ordinært lån til bilen de kjører, men siden det er strukturert som en leasingavtale så er det svært få begrensninger på hvem som kan få det.

Det er flere som har prøvd å sammenligne billån med leasing, men det er med svært varierende resultater. Enkelte opplever leasing som svært kostbart og andre opplever leasing som en veldig god løsning. For de aller fleste så vil nok en løsning hvor man eier bilen være bedre enn leasing, men dette vil avhenge av situasjon. En leasingavtale krever et innskudd som kan bli sett på som egenkapital, dersom du ikke har dette så vil det ikke være lønnsomt for deg med en leasingavtale.

Om du er usikker på hva som passer deg så kan du lage et regnestykke på begge deler og se hvilket du kommer best ut av. Du må huske på eventuelt vedlikehold og lignende som kan komme selv om man leaser.

Refinansiering av billån

Hvis du allerede har et billån men er usikker på om betingelsene du har er gode så kan du gjerne prøve å søke om et billån uten sikkerhet. Veldig mange som lånte penger til bil for 5-6 år siden betaler fortsatt på billånene. På disse årene så har det skjedd en del med renter og betingelser så det kan være mye penger å spare på å reforhandle.

Noen av disse bilene kan være i en slik stand at man ikke får et ordinært billån og da vil et lån uten sikkerhet være helt perfekt. Hvis du er usikker på om du har god nok rente så kan du helt enkelt bare søke og få et uforpliktende tilbud. Hvis du ikke er fornøyd med betingelsene så trenger du ikke å akseptere lånet.

Ikke la deg lure av bilselgeren

De aller fleste som har kjøpt nybil eller bruktbil i en butikk har kjent på hvor ivrige bilselgerne er på å selge deg inn på et billån. Grunnen til at de er så ivrige på dette er fordi de tjener penger på hvert eneste lån de klarer å selge inn. Dette er lån som typisk er mye mer kostbare enn hvis du hadde funnet dem selv på internett.

Det tar deg ikke lange tiden å sjekke betingelsene hos en annen aktør eller sjekke betingelsene på et usikret lån når du er i butikken med bilselgeren. De aller fleste som gjør dette vil i det minste klare å prute ned prisen på bilen betraktelig og selv om du skulle ende opp med billånet fra forhandleren så tar det deg lite tid å bytte til en billigere aktør senere.

Hva hvis jeg allerede har et forbrukslån?

Hvis man allerede har et forbrukslån så kan man selvfølgelig søke om et nytt et. Det man da kan gjøre er å først søke om et nytt lån til bilen. Deretter så kan du søke om en refinansiering å samle det eller de lånene du hadde fra før til et lån. Før så kunne du gjøre dette i en og samme prosess men det er ikke tilfellet nå lenger.

Dette må du huske når du skal kjøpe bil

Selv om du ikke må sende inn kontrakt til banken eller svare til noen så er det viktig at du gjør et godt kjøp. Derfor har vi laget en liten sjekkliste for deg som du kan bruke når du skal kjøpe bil.

  1. Sjekk at det ikke er noen heftelser på bilen

Når noen har et billån i en bank hvor de har sikkerhet i bilen så ligger det en panteheftelse på bilen. Derfor må man søke opp bilen før man kjøper den for å sjekke om den har noen heftelser. Du kan sjekke om en bil har heftelser helt gratis her. Du må ikke ta over en bil før heftelsen på bilen er borte. Hvis den ikke er borte så kan du risikere å miste bilen.

  1. Skriv alltid kontrakt

Uansett hvem du kjøper bilen av så må du ha en kontrakt. Det enkleste og beste er å bruke en standard kontrakt fra NAF. Du kan laste ned kontrakten her.

  1. Sjekk alltid årsmodellen først

Det er utrolig mange som har kjøpt seg en bil hvor de er sikker på at de har gjort et kjempe godt kjøp. Så oppdager de et problem på bilen og kjører den til verkstedet. På verkstedet så får man høre at dette er en vanlig feil og som finnes på alle modeller av den årgangen. Dette kunne man enkelt unngått ved å ha gjort et søk på Google eller ringt et verksted.

  1. Prøvekjør alltid bilen først

Det spiller ingen rolle om bilen ser ut som en diamant, du må alltid prøvekjøre den. Sjekk hvordan bremsene fungerer, hvordan det går å gire og hør på lyden fra motoren. Er du usikker, ta med deg en som er bilkyndig.

  1. Sjekk eierforholdet

Det stemmer som regel alltid, men sjekk alltid at du kjøper bilen av riktig eier. En enkel måte å sjekke dette er å søke opp hvem som er eieren av bilen og deretter be om legitimasjon når dere skal skrive kontrakt.

Tenk igjennom din økonomi før du låner penger

Uansett hvor din økonomiske situasjon er så bør du ta en runde med deg selv før du låner penger til en bil. Du bør tenke om du har råd til bilen hvis noe uforutsett skulle skje. Du bør tenke igjennom hva planene dine er over de neste årene og hvordan et lån vil påvirke dette.

Vi tror på gjennomtenkte valg når det kommer til lån og økonomi. Da vil du være fornøyd med lånet helt til det er nedbetalt.